Sladké raňajkové inšpirácie

Sladké raňajky zbožňujem a keďže na raňajky je dovolené trošku si uletieť, tak sa snažím dopriať si to najlepšie. Siaham pritom po zdravších alternatívach ako sú ovsené vločky, čerstvé ovocie a dosládzam medom. Nie je to pre mňa obmedzujúce a nevnímam to ako diétu. Stal sa z toho skrátka môj nový spôsob stravovania, či životný štýl. Nevidím dôvod, prečo by som mala do seba dávať rôzne raňajkové cereálie, ktoré sú plné zbytočného cukru na úkor výživovej hodnoty. Áno, tie zapekané chrumkavé s čokoládou a orieškami sú chutné, ale tú chuť tam vytvára hlavne veľké množstvo cukru a rôzne iné prídavné látky. Namiesto toho siaham po čistých ovsených vločkách, ktorých chuť v porovnaní s kupovanými raňajkovými cereáliami nie je taká výrazná, ale sú o to výživnejšie. Pridaním rôzneho čerstvého ovocia, či orieškového masla si viem vytvoriť zaujímavé jedlo plné vitamínov, ktoré nepotrebuje tonu cukru na to, aby chutilo dobre. Chuťové poháriky si časom na menej výrazné chute zvyknú. Tu je niekoľko inšpirácií na chutné a zdravé sladké raňajky bez výčitiek.

 Ovsené muffiny s ovocím
Ovsené vločky zomelieme v sekáčiku na jemno, skoro až na múku a presypeme do vedľajšej nádoby. Do sekáčika si dáme očistené a na kocky nakrájané jablko a rozmixujeme. Niektoré kúsky jablka môžu ostať väčšie. Je dobré vybrať také sladšie a šťavnatejšie jablko. K jablku pridáme vajce a mixujeme, kým sa nevytvorí kompaktná hmota. Primiešame vločky, dochutíme medom a škoricou a pridáme 1 ČL prášku do pečiva. Konzistencia musí byť taká pevnejšia, aby sa muffiny dali vo formičkách nakopiť a držali pokope (muffiny už nenarastú). Navrch poukladáme čerstvé ovocie podľa chuti a fantázie. Pečieme asi na 180 stupňov do zlata. Na šesť muffinov som potrebovala asi 1 hrnček celých vločiek, 1 jablko, 1 vajce a dala som takú väčšiu ČL medu. Záleži však aj od veľkosti a šťavnatosti jablka, ak je hmota riedka, tak treba prisypať ešte vločky.


Kokosovo-ovsené lievance
Banán roztlačíme vidličkou, prisypeme ovsené vločky, pridáme vajce a strúhaný kokos. Všetko spolu premiešame, kým sa nám hmota nespojí. Konzistencia musí byť dostatočne hustá, aby sme na panvici vedeli tvarovať malé lievančeky a neroztekali sa. Polievkovou lyžicou naberáme cesto a na panvici z neho vyformujeme malé lievance. Opekáme na miernom ohni do zlatohneda. Ja si robím tieto lievance buď s tvarohom alebo s čokoládovou proteínovou nátierkou. Túto variantu vrátane fotoreceptu nájdete v sekcii Recepty.

Špaldové palacinky s jahodami
Palacinkové cesto si vytvoríme z mlieka, vajca a špaldovej múky. Ja na palacinky rada používam špaldovú celozrnnú polohrubú. Hladkú múku využívam čo najmenej, aj keď špaldovú, lebo je ochudobnená o množstvo vitamínov tým, že je zbavená otrúb a klíčka. Vymiešame si palacinkové cesto a opekáme na panvici. Ja do cesta nepridávam cukor, aby som palacinky mohla využiť aj na slané variácie so šunkou, syrom a zeleninou.


Ovsené vločky s jogurtom, strúhaným jablkom, vlašskými orechami a škoricou
Ovsené vločky zmiešame s jogurtom. Môžete to urobiť už aj večer a do rána Vám vločky pekne zmäknú. Ak to cez noc veľmi zhustne, tak len ráno primiešate viacej jogurtu. Ja si to však často pripravujem aj ráno. Zmiešam vločky s jogurtom a počkám 10 minút. Doplniť to môžete rôznym ovocím. Kombinácia strúhaného jablka, vlašských orechov a škorice je jemná a osviežujúca a je taká naša 😊. Jablko by malo vločky dostatočne osladiť, ale záleži aj od jablka. Niekedy môžete pridať aj troškou medu.

Teplá ovsená kaša s kokosom
Ak máte chuť na teplé raňajky, môžete si uvariť túto ovsenú kašu. Ovsené vločky na jemno pomelieme. Na 200 ml mlieka som pridala asi 3 PL (nie úplne kopcovité) pomletých ovsených vločiek a 2 PL strúhaného kokosu. Varíme, kým nám kaša tak správne nezhustne. Kašu som si dochutila arašidovým maslom (používam len maslo vyrobené zo 100% orechov bez pridania cukru) a posypala mandľovými lupienkami. Bola to dosť výdatná porcia, takže určite zasýti aj dlhšie.

Ovsené vločky s jogurtom, mandľami, banánom a kešu maslom
Moja najobľúbenejšia kombinácia sú ovsené vločky s jogurtom a banánom. Banán je sýty a krásne vločky osladí. A keď pridám ešte mandle a kešu maslo, tak sa neviem dojesť. Mandle sú samozrejme nepražené a nesolené. Kešu maslo je taktiež vyrobené zo 100% kešu bez pridania cukru.



Ovsené vločky s jogurtom, chia semienkami a ovocím
Ovsené vločky zmiešame s jogurtom a chia. Najlepšie už večer. Hlavne chia semienka potrebujú ideálne viac ako 10 minút aby zmäkli. Jahody a čučoriedky vločky krásne osviežia a osladia. Je to taká príjemná letná kombinácia, ktorá poteší aj na pohľad 😊.




Toto je len malá ukážka toho, čo všetko sa dá s ovsenými vločkami, čerstvým ovocím a orechovým maslom vymyslieť. Môžete popustiť uzdu fantázii a vychutnať si zdravé a chutné jedlo bez výčitiek. Možností je naozaj nespočetné množstvo a je škoda siahať po menej kvalitných potraviných, ak máme k dispozícii aj niečo lepšie 😊, čo navyše prospeje aj nášmu zdraviu.


Komentáre

Obľúbené príspevky